Milliyet – 19 Aralık 2003
Dünyanın bütün büyük kentleri batıya doğru gelişiyor, bu durum Türkiye için de geçerli. Bakın; Ankara, İzmir, Bursa, Adana ve tabii ki İstanbul.
Büyükşehir statüsünde bulunan illerin sınırlarını genişleten yasa tasarısı parlamentoda kabul edildi. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte İstanbul’un batı aksının çok daha gelişeceğini ev ve arsa fiyatının daha da artacağını düşünüyorum, nedenleri de şöyle : Tasarıya göre artık Tem otoyolunun Mahmutbey ve il sınırı içinde bulunan gişelerinin kalkması gerekiyor, gişelerin kalkması bu aks ekseninde bulunan ilçe ve beldelere ulaşımı çok kolaylaştıracak. Ulaşımın kolaylaşmasına bağlı olarak, İkitelli Organize Sanayi Bölgesi gerçekten organize olacak, yakınında bulunan Bahçeşehir Projesi tamamlanma sürecine girecek, yeni evler yapılacak. Hemen bitişiğinde boş olarak bulunan Tatarcık ve Ispartakule Çiftliklerinin 1/1000’lik imar uygulama planları geçtiğimiz aylarda onaylanarak kesinleşti. Bölgelerde yeni okullar, iş yerleri ve binlerce ev yapılacak. Bahçeşehir ve civarındaki semt ve beldeler kentin banliyösü olmaktan çok, iyi bir şehircilik anlayışıyla yapılandırılmasıyla, yeni yapılan ve yapılacak binaların yeni afet ve imar yönetmeliklerine uyumu da dikkate alınınca çok daha mükemmel yerleşim alanları ortaya çıkacak. Bu projeler somut hale geldikçe birer birer ele alıp yazacağız. Ancak şimdiden konut alıcılarının, yatırım yapacak olanların, kenti yönetenlerin ve merkezi yönetimin dikkatlerini gelişecek bu bölgelere çekiyorum. Bayındırlık Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Karayolları İstanbul Bölge Müdürlüğü, Parlamentoda kabul edilen yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, bir karar alarak bölgedeki konutlarda bazı kolaylıklar sağlamalı. Bu kapsamda TEM yolundaki gişelerin kaldırılıp, 2 bin villalık, Tepekent Sitesine, 800 villa ve konutluk Alkent 2000, 6 bin konutluk Esenkent, 7 bin konutluk Boğazköy, 7 bin konutluk Bahçeşehir, 1000 villanın olduğu Ardıçlı Evler Siteleri ile Tatarcık ve Ispartakule Çiftliklerinde yapılacak yeni onbinlerce konuta otoyol gişelerinden ulaşmak yerine doğrudan ulaşımı planlamaları gerekiyor. Zira bu alanlar Büyükşehir İl Sınırı içinde kalmaktadır ve hiç kuşku yok ki şehrin içinde paralı otoyol olmaz. Ayrıca yasal düzenlemeler de böyle söylüyor. Kamu ve yerel yönetimlerin yüzbinlerce yeni konutun iskana açılacağı bu bölge için raylı ulaşım alternatifleri de planlamaları gerek. Banliyö treni, Bahçeşehir’e kadar uzatılmalı. Alternatif raylı sistemler bu bölgelere ulaşabilmelidir.
Ayrıca maçlarını Olimpiyat Stadı’nda oynayan Galatasaray Kulübü yöneticilerinin de dikkatini çekmek isterim. Yeni yol yapılsın diye uğraşmak yerine, Büyükşehir Belediye sınırlarını genişleten bu yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, yasal olarak haklı gerekçeyle Mahmutbey gişelerini kaldırtıp, TEM’den yapılacak bir bağlantıyla stada kolayca ulaşabilirler.Bana göre ulaşım sorunu bitmiştir. Galatasaray bu konunun üzerinde durmalı, bu onların yasal hakkı. Büyükşehir sınırlarını genişletmek, yerel yönetim seçimlerinden hemen öncesine rastlaması nedeniyle siyasi kaygılar uğruna yapıldığı anlaşılıyor. Ama kentin gelişme sürecine katkısı olduğu bir gerçek. Zaten kentlerin batı aksı doğrultusunda geliştiği dikkate alınırsa, bölgenin bundan böyle daha da gelişmesiyle ev fiyatları daha da artacaktır.